Cauda Equina Syndroom
Degeneratieve lumbosacrale stenose
Lumbosacraal wil zeggen de overgang tussen de lendenwervels (lumbale wervels) en de bekkenwervels (sacrale wervels). Als er sprake is van lumbosacrale stenose bedoelt men eigenlijk dat het ruggemergkanaal op die plaats erg veel kleiner is dan normaal. Door een of andere reden is er druk op het ruggemerg.
Die diameter verkleining kan veroorzaakt zijn door een hernia van de tussenwervelschijf tussen L7 en S1 of door bijvoorbeeld een subluxatie van L7-S1.
Symptomen
De meest voorkomende, en vaak het enige symptoom, is de progressieve scherpe pijn. Pijn thv de lendenstreek. Soms uit zich dat in manken thv de achterhand, één of beide benen. De patient kan ook geleidelijk aan moeilijkheden vertonen met rechtstaan. De hond kan ook plots pijn vertonen na opspringen of na plots recht te hebben gestaan.
De patient gaat meestal kreunen van de pijn als hij wilt rechtstaan. Soms zien we bij patienten dat ze aan hun staart en/of tenen beginnen kauwen en likken en dit ten gevolge van uitstraling naar die extremiteiten.
Diagnose
Aan de hand van de klinische symptomen kunnen we zeker al gaan denken in de richting van lumbosacrale problemen. We moeten er echter zeker van zijn want honden met heupproblemen kunnen soms dezelfde symptomen vertonen. Er is pijn te veroorzaken als we op de lumbosacrale overgang duwen en dit hebben we niet bij heupdysplasie.
Om onze diagnose zeker te zijn moeten we een myelografie doen. Door een contraststof in te spuiten langs het ruggemerg zien we waar en hoeveel druk er is op het ruggemerg thv de lumbosarcrale overgang. Zo kunnen we ook inschatten welke operatie techniek we kunnen toepassen en of dit wel nodig is.
Behandeling
- medicamenteus
In niet te erge gevallen kunnen we trachten met coricosteroiden (moderin) de zwelling thv het ruggemerg te verminderen. Als nabehandeling geven we dan NSAID’s zoals Rimadyl®.
- Operatief
In de meeste gevallen moeten we operatief ingrijpen en wordt het dak van de wervel weggenomen waardoor de druk vermindert op het ruggemerg. Met een raspboortje raspen we als het ware het dak van de wervel weg waardoor het ruggemerg komt bloot te liggen.