Duitse herder Keratitis (pannus)

Keratitis ook wel Pannus genoemd is een aandoening van het hoornvlies (Cornea). Het word ook wel Keratitis Vasculosa et Pigmentosa of Chroni superficial Keratitis (CSK) genoemd. 

Deze chronische oogziekte komt vooral voor bij Duitse en Belgische herders en verwante rassen en kruisingen. Ook bij de husky, border collie, greyhound en de teckel komt het wel eens voor.

Wat zijn de symptomen:

  • Het eerste stadium is de pannus tenuis: er is een witte waas, vooral in het laterale deel van het hoornvlies (dit is het deel van het hoornvlies tegenovergesteld aan de neuskant). Het witte is het gevolg van het infiltreren van cellen.
  • In het tweede stadium, pannus vasculosus, groeien er ook bloedvaten in het hoornvlies. Ook een beetje pigment, donkerbruin tot zwart, migreert in het hoornvlies.
  • Het derde stadium, pannus en epaulette, wordt gekenmerkt door een verheven roos weefsel, (fibrovasculair weefsel) in het hoornvlies, vergezeld van pigment.
  • Het laatste stadium tenslotte, is pannus siccus. Dan treedt er vooral littekenvorming op. Blindheid is mogelijk als veel pigment en littekenweefsel het hoornvlies volledig ondoorzichtig maken.

Het komt voor aan beide ogen maar hoeft niet aan beide ogen in het zelfde stadium te zijn. 

Pannus komt even vaak voor bij reuen als bij teven. De leeftijd van voorkomen varieert tussen 3 en 6 jaar, soms zelfs pas op 9 jarige leeftijd

Het betreft een immuun-gemedieerde aandoening en UV licht zou een rol spelen bij het ontstaan van dit hoornvlies probleem. Ook het leven op grote hoogtes kan de aandoening duidelijk doen toenemen

Pannus kan niet definitief genezen worden , maar wel onder controle gehouden worden. Na oogonderzoek door de dierenarts, die controleert of het hoornvlies niet positief kleurt na fluoresceïne, kan gestart worden met oogzalven of –druppels, die cortisone bevatten. Soms wordt er ook een depootje cortisone onder het slijmvlies van de oogbol gespoten. Bestraling en bevriezing zijn andere mogelijkheden. Als het hoornvlies compleet ondoorzichtig geworden is, dan helpt alleen nog het chirurgisch weghalen van het buitenste deel van het hoornvlies. Snel nadien moet echter weer opnieuw met een lokale behandeling herbegonnen worden.

Sinds een paar jaar is er een nieuw product op de markt. Met de werkzame stof Ciclosporine. Deze zorgt voor een betere weerstand van het oog en is langdurig beter werkzaam als de cortison bevattende zalven. Ook het regelmatig spoelen van de ogen doet zichtbaar goed. Stof en zand in de zomermaanden is erg onaangenaam in het al pijnlijke oog. 

Deze zalven zijn verkrijgbaar onder de naam Optimmune, Cylomune Eyedrops, Visiocare Ointment, Opticare Ointment enz. 

Eens dat de aandoening onder controle is wordt 4 x per jaar  oogonderzoek aangeraden.

 Keratitis superficialis chronica

Plasmomas

Bij sommige honden zien we gelijktijdig met pannus ook een pigmentverlies van de vrije rand van het derde ooglid. Hierbij treedt ook een rozige-purperachtige verdikking op van dezelfde vrije rand. Deze aandoening wordt ook plasmacellulaire conjunctivitis genoemd. Plasmoma kan als enige afwijking voorkomen, zonder dat het hoornvlies aangetast is.

De behandeling is dezelfde als hierboven beschreven is.