Voeding van de Duitse herder.
De Duitse herder is een snelgroeiend ras. Ook is de Duitse herder gevoelig voor HD en ED wat vaak ontstaat door een te snelle groei en verkeerde voeding.
De Duitse herder heeft om die reden een voer nodig die er voor zorgt dat de hond langzaam en gelijkmatig groeit. De Duitse herder is normaal meteen jaar enigzins op hoogte. Dat gaat dus enorm snel. Gaat dit te snel dan zie je vaak het volgende.
- Slappe achterhand met weinig bespiering
- Wankelende achterpoten met weinig bespiering
- Groeipijnen
- Problemen met de heupen wat kan resulteren in HD
Groeit de hond gelijkmatig op dan zijn vaak bovenstaande problemen niet van toepassing. Hieronder zie je in de tabel hoe snel de hond groeit en op zijn gewicht is. Na een jaar krijgen de meeste honden nog meer body en krijgen ze een volwassener uiterlijk.
Pas ook op met teveel voeren. Het eerste jaar kan je een Duitse herder beter wat schraal houden dan te dik voeren. Dit is ook weer een zware belasting op de botten en gewrichten.
Duitse herders zijn goede eters. Eet de pup niet al zijn eten op dat voer je, mits hij fit is, vermoedelijk teveel. De hond heeft geen honger meer. Door teveel te voeren ontwikkel je honden die slechter gaan eten. Een herder hoort normaal de bak leeg te schrokken. Te snel eten is ook niet goed dit kan je voorkomen door iets warm water over de brokken te doen. Hierdoor gaan ze langzamer eten en kauwen ze ook beter.
Een pup krijgt in het begin 4 x per dag eten daar de maag te klein is om de anders veel te grote porties op te kunnen. Jonge pups krijgen in verhouding erg veel voer de eerste weken. Met 3 maanden kan je overgaan op 3 voedingen per dag en met 7 maand op 2 voedingen.
Veel mensen voeren dan maar 1x per dag. Dit is af te raden. De hoeveelheid voer die dan in 1 x gegeven word zal teveel uitzetten in de maag wat erg ongezond is en kan leiden tot een maagtorsie die fataal kan zijn.
Na het voeren is het raadzaam de hond minstens 2 uur niet te laten rennen, springen enz. Ook om o.a. een maagtorsie te voorkomen.
Puppybrok en Juniorvoer:
Puppybrok word meestal gegeven tot de leeftijd van 2 maanden. De meeste broksoorten gaan dan over in een Juniorvoer. Is dit niet het geval dan is het raadzaam de puppybrok tot ca. 6 maanden leeftijd te geven en dan over te gaan op een volwassen brok. Beter is een puppybrok tot 2 maanden en dan over op een Juniorbrok, deze word gegeven tot de hond is uitgegroeid, dat varieert van een jaar tot 1.5 jaar.
Wilt u vers vlees geven? dan liever het eerste jaar brok voeren en dan langzaam overgaan op vers vlees. Vers vlees bevat vaak teveel eiwitten waardoor ze ook te snel kunnen groeien.
Het overzetten:
Duitse herders zijn gevoelig wat het maag en darmstelsel betreft. Het overzetten van de ene brok op de andere moet zorgvuldig en langzaam gebeuren. Op die manier is de kans op problemen zeer klein. Geef eerst een paar brokjes erbij en ga dan langzaam steeds meer wisselen. Als de hond eenmaal op half om half zit, zonder problemen dan kan men overgaan op volledig het nieuwe voer.
Welk merk voer:
Er zijn vele soorten voer o.a. de discountbrok van de supermarkten, de premiumvoerders, natuurlijke brok, vers vlees enz. Op de eerste plaats is een goede brok dat wat de hond graag eet. Nu zullen de meeste honden kiezen voor de discountbrokken. Deze bevatten zeer veel geurstoffen waardoor zeer aantrekkelijk. Vergelijkbaar met bv. Mc. Donalds. Lekker maar niet gezond. Het bevat vaak extreem veel zout.
Premiumvoeders zijn er in vele merken. De één beter dan de ander. o.a. Josera, Select gold, Eukanuba, enz. Dan zijn er nog de betere voeders zoals Royal Canin en Hill's.
Honden die goed gevoerd worden herken je vaak aan het volgende:
- Hebben een gezonde glanzende vacht en huid.
- Hebben geen problemen met anaalklieren, oren enz.
- Hebben een gezonde eetlust.
- De ontlasting is hard maar niet te hard en hooguit 2 x daags.
- De hond heeft geen stinkende adem.
- Is in goede conditie.
Honden die geen goed voer krijgen hebben vaak problemen met huid en haar waaronder ook oren en anaalklieren vallen. Dit is makkelijk gezegd de afvalbak van de hond. Vaak is dit te verhelpen met een goed voer. Hiervoor wel de tijd nemen want het kan wel 3-4 maanden duren voor een hond ingesteld is op het juiste voer en je resultaat ziet. Veel mensen gaan experimenteren en na elke voerzak word er weer wat anders gehaald. Op deze manier maak je vaak de problemen alleen maar erger.
Ook word er vaak geadviseerd over te gaan op vers vlees voeren. De problemen zullen voor de zon verdwijnen enz. Helaas is dit vaak totaal niet het geval. Vers voeren is niet zo eenvoudig en vergt een hoop inzicht in de voeding van de hond. Is dit niet het geval ontstaan er vaak al gauw tekorten en de bijbehorende problemen. Ook reageren veel Duitse herders hier gevoelig op met maag en darm.
Wat voeren wij:
Onze pups en fokteven krijgen tijdens de opfokperiode Royal Canin Starter een puppybrok van zeer goede kwaliteit. Deze is speciaal afgestemd voor de grotere hond en voldoet aan alle behoeftes van de pups en de teef. We beginnen met ca. 3 weken bij te voeren afhankelijk van de hoeveelheid melk van de teef.
RC Starter kan men geven tot 2 maanden leeftijd. Wij geven de nieuwe baasjes 4 kg van dit voer mee zodat ze thuis in alle rust kunnen omstellen naar het voer van keuze. Wij zelf zetten de hond op die leeftijd om naar Chudley's Junior. Een voer uit Engeland en op vrij natuurlijke basis. We hebben hier zeer goede ervaringen mee bij onze honden. Ze groeien mooi gelijkmatig en niet te snel, eten het graag en zien er goed en gezond uit. Ook waren tot nu toe al deze honden goed op heupen en ellebogen. Voor ons een goede graadmeter dat het een goed voer is. Helaas is het in Nederland niet makkelijk te verkrijgen. Alleen in Twente (overijssel) zit een dealer. Wij adviseren dan om te kiezen voor Royal Canin German Shepard Junior. Dit voer is speciaal voor de Duitse herder pup ontwikkeld en ook hier is rekening gehouden met het langzame groeien, gewrichtsproblemen, huidproblemen, spijsverteringsproblemen.enz.
Onze volwassen honden krijgen Royal Canin German Shepard 24 (Vanaf 15 maand) of Chudley’s Working Crunch (Vanaf ca. 12-15 maand) of Chudley's Performance. Elke hond is anders en zo krijgt elk dat wat het beste past.